GAZDAŞ’tan doğal gaz kullanımında tasarruf önerileri

Kış soğuklarının Trakya’ya ulaşmasıyla birlikte artan doğal gaz kullanımı faturaları kabartıyor. Tüketime paralel olarak artan faturaların önüne geçmek için basit ve pratik önlemler almanın yeterli olduğunu belirten GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan, doğal gazın çevre dostu,  pratik ve konforlu bir yakıt olarak diğer yakıtlara göre ekonomik olarak avantajlı olduğunu belirtti. Akaslan, doğal gazla ısınmada sağlanan tasarruf miktarlarına değinerek şunları söyledi:

“Doğal gaz; kömüre göre ortalama 1,25 kat, fuel oil’e göre yaklaşık 2,1 kat, elektriğe göre 3,1, motorine göre ise yaklaşık 4 kat daha ucuz bir yakıt. LPG ve tüp gaza göre baktığımızda da doğal gazın yaklaşık 4,45 kat daha fiyat avantajı sağladığını görüyoruz.”

“Önemsemediğimiz küçük önlemler, büyük oranda tasarruf sağlıyor”

Doğal gazın verimli kullanımı için ipuçları veren Akaslan, binalarda mantolama yapmak; sıcak su ve kalorifer borularının yalıtımını yapmak, pencerede ısı cam kullanmak gibi uygulamaların dışında alınacak küçük önlemlere dikkat çekti.

Tamer Akaslan, yakıt harcamalarının duvarların izole edilmesiyle yüzde 40; kapı ve pencerelerde izolasyonlu malzemelerin kullanılmasıyla yüzde 17 oranında azaltılabileceğini söyledi.  Evlerde ısınmak için ideal sıcaklığın 20 derece olduğunu belirten Akaslan; “Sadece 2 derecelik sıcaklık değişikliği ile dahi, yakıt harcaması yüzde 10 oranında düşürülebilir.  Verimliliği yüksek doğal gaz cihazlarının tercih edilmesi, radyatörlerde ısı ayarlı termostat kullanılması, cihazların bakımının ve baca temizliğinin her yıl düzenli olarak yaptırılması da tasarruf için katkı sağlayan diğer unsurlar” açıklamasında bulundu.

“Basit uygulamaları günlük yaşamda alışkanlık edinerek tasarruf sağlanabilir”

Enerji tasarrufunun aynı zamanda ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını söyleyen GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan, belirtilen önlemleri günlük hayatın bir parçası olarak kabul etmenin önemli olacağını söyledi ve doğal gazda tasarruf yapmak için evdeki yaşam şekli ve alışkanlıklarının da büyük önem taşıdığını belirtti:

“Kısa süreli kullanımlar için sıcak suyu açmamak, mutfakta ocağın büyüklüğüne uygun tencere kullanmak, kaynamaya başlayan yemeğin altını kısmak gibi çok basit uygulamalar alışkanlığa döndüğü zaman, yakıt kullanımının azaltılması konusunda önemli bir adım atılmış oluyor.  Isınırken, elde edilen ısının korunması da yakıt tasarrufunda önemli bir rol oynuyor. Radyatörlerin önünü mobilya veya perdeler ile kapatmayıp açık bırakarak da yakıt tüketimini yüzde 15 oranında azaltmak mümkün.  Güneşli zamanlarda perdeleri açıp eve güneş girmesini sağlamak,  güneş batınca perdeleri kapatarak sıcaklığı içeride tutmak, radyatörlerin üzerine su kabı koyarak buharla evi nemlendirmek de ısıyı daha verimli kullanmanızı sağlar.”

“Kış mevsiminin ayları arasında dahi ısı farkları yaşanıyor”

Kasım ve Aralık ayları sıcaklık ortalamalarında hem en sıcak hem de en soğuk dereceler açısından 9 derecelik bir azalış olduğunu ifade eden Akaslan, ısıtma ihtiyacını daha ekonomik şekilde yönetebilmek için şu tavsiyelerde bulundu:

“Kasım ayında gündüz ortalama sıcaklık değeri 15 derece iken, bu aralık ayında 6 derece oluyor. Yine Kasım ayında gece ortalama 4,5 derece iken bu değer, Aralık ayında -4,2 olarak gerçekleşiyor. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere Kasım ayında evimizdeki oda sıcaklığını 20 derece de tutmuş olduğumuzu düşünürsek aralık ayında aynı sıcaklık için cihazımızın ısı kaybı hesabı ile 1,8 katı daha fazla süre çalışması gerektiği görülüyor. Bu sebeple mutlaka kışa girmeden cihaz bakımlarınızı yetkili servislere yaptırın ve oda sıcaklıklarınızı bir derece düşürdüğünüzde faturanız da %5-6 oranında düşürebileceğinizi aklınızdan çıkarmayın”

GAZDAŞ Hakkında:

Zorlu Enerji Grubu, GAZDAŞ Gaziantep Doğal Gaz Dağıtım AŞ ve Trakya Doğal Gaz Dağıtım AŞ şirketleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 2006 yılında düzenlenen dağıtım lisansı ile doğal gaz dağıtım sektöründeki faaliyetlerine başlamıştır. Grup, her iki bölgede doğal gaz dağıtım kapsamında şehir şebekesinin projelendirilmesi, altyapı yatırımları, şebekenin devreye alınarak doğal gazın sanayi ve konutların kullanımına sunulması ile müşterilerin kesintisiz ve güvenli doğal gaz kullanımlarının sağlanması çalışmalarını gerçekleştirmektedir.  GAZDAŞ, söz konusu iki şirket ile çalışmaları kapsamında Trakya ve Gaziantep'te yerin altına 5745 kilometrelik, başka bir deyişle Türkiye'yi bir uçtan diğerine üç defa kat edecek uzunlukta boru hattı kurmuştur. 500 bini aşkın abone sayısıyla doğal gazı milyonlarca vatandaşa ulaştıran GAZDAŞ, 2035'e dek toplamda 523 milyon dolarlık yatırımla 9000 kilometrelik boru hattını oluşturmak ve 1,5 milyon aboneye 5 milyar metreküplük doğal gazın dağıtımını sağlamak hedefine sahiptir.